Työnhaku kriisiaikana

Työt ja työllistyminen riippuu hyvin monesta seikasta. Siihen vaikuttaa koulutus, aikaisempi työkokemus ja ennen kaikkea se, mitä työtä haetaan. Toiset työt ovat suositumpia kuin toiset ja niihin pääseminen voi olla vaikeampaa suuren hakijamäärän takia. Joskus tapahtuu myös jotain täysin odottamatonta, joka tuo haasteita työllistymiselle. Tämä koettiin muun muassa koronakriisiin alkaessa maailmalla.

Kriisejä on monenlaisia ja ne kohtaavat eri ihmisiä eri elämänvaiheissa. Useimmiten ne ovat henkilökohtaisia kriisejä, jotka koskevat henkilön yksityistä elämää. Myös yritys ja työnantaja voivat kohdata kriisin, joka vaikuttaa koko yrityksen mahdollisuuksiin työllistää ketään. On olemassa myös maailmanlaajuisia kriisejä, jotka vaikuttavat globaaliin talouteen ja markkinoihin niin, että työn saaminen hankaloituu monessa maassa.

Kannattaako kriisiaikoina sitten hakea lainkaan töitä? Tämä riippuu hyvin paljon kriisistä. Jos se on henkilökohtainen kriisi, mutta henkilö tuntee silti olevansa työkykyinen, voi työnteko jopa helpottaa elämää tuomalla siihen muutakin sisältöä kriisin sijasta. Työnhaku yrityksen heikon tilanteen tai globaalin kriisin takia voi olla huomattavasti hankalampaa, mutta sitä ei silti kannata lopettaa, vaan pyrkiä hakemaan aktiivisesti työtä.

Työhaku maailmanlaajuisen kriisin aikana

Työhaku maailmanlaajuisen kriisin aikana

Vuonna 2020 maailmaa kohtasi aivan uudenlainen kriisi, kun koronapandemia alkoi jylläämään maailmanlaajuisesta. Tämä toi paljon haasteita erilaisille yrityksille. Toiminnan oli jatkuttava, mutta erilaiset koronasäädökset toivat haasteita monille eri aloille. Myös etätyöskentely kotoa sai aivan uuden merkityksen ja siitä tulikin hyvin suosittu työskentelyn muoto aloilla, joissa se vain suinkin oli mahdollista.

Kaikki se, mitä yritykset olivat toivoneet saavuttavansa vuonna 2020 koki hieman takapakkia kriisin alkaessa. Toiset alat kärsivät siitä enemmän ja toiset vähemmän. On toki myös aloja, mihin se ei juurikaan vaikuttanut vaan toiminta jatkui lähes normaalina. Tämä tietenkin vaikuttaa myös työpaikkojen mahdollisuuteen tarjota töitä. Monissa paikoissa alkoi hyvin pian lomauttamiset ja jopa irtisanomiset.

Tällä kriisiajalla tulee todennäköisesti olemaan myös kauas kantoisempia vaikutuksia, joista emme kukaan osaa vielä tässä vaiheessa sanoa sen enempää. On kuitenkin selvää, että tällainen maailmanlaajuinen kriisi tulee tuomaan haastetta monille eri aloille ja sen vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkään. Ei kannata kuitenkaan lannistua, vaan pyrkiä eteenpäin kohti uutta parempaa aikakautta.

Työnhaun vaikeus ja helppous on tällä hetkellä enemmän riippuvaista alasta kuin koskaan aikaisemmin. Toiset alat jopa tarvitsevat lisää tekijöitä, kun taas toiset joutuvat vähentämään tekijöitään. Jos omalta alalta tuottaa hankaluuksia löytää töitä näinä aikoina, on hyvä myös katsoa mahdollisuuksia lähteä hakemaan hieman omasta alasta poikkeavaa työtä. Alanvaihto on täysin mahdollista ja jos se kiinnostaa, niin siihen kannattaa ehdottomasti myös tarttua.

Kriisi on koskettanut myös monia nuoria ja pätkätyöläisiä, jotka toivoivat saavansa hieman lisätienestiä kesätöistä. Monet kesätyöpaikat joutuivat peruttamaan tarjouksensa ja täten moni henkilö jäi kokonaan vaille työpaikkaa. Toiset onnekkaat saivat kuitenkin töitä ja niistä kannattaakin olla erityisen kiitollinen näinä aikoina.

Kriisiaika tulee todennäköisesti muuttamaan paljonkin työskentelytapoja toisilla aloilla. Niin etätyöskentely kuin sitä kautta hoidettavat videotapaamiset ovat tulleet monille tutuksi. Etätyöpaikkaa hakiessa kannattaakin omassa hakemuksessa keskittyä niihin vahvuuksiin, joita itseltä löytyy itsenäisessä työskentelyssä. Kotoa työskentely voi kuulostaa kivalta, mutta vaatii itsekuria ja motivaatiota hieman eri tavalla kuin tavallisessa työympäristössä työskennellessä.

Kriisiä kannattaa katsoa enempi mahdollisuuksien näkökulmasta kuin tappioiden näkökulmasta. Työnhakijalta vaaditaan tällä hetkellä enemmän panostusta kuin aikaisemmin, mutta kuinka hyvältä se tuntuukaan, kun tämä panostus palkitaan ja työnhakija tulee valituksi itseään miellyttävään tehtävään. Näinä aikoina ei tule luovuttaa, vaan panostaa entistä enemmän hyvän työpaikan eteen.