Luemme ensimmäisiä työnhakuohjeitamme jo siinä vaiheessa, kun suunnittelemme kesätöiden hakemista vuoden kuluttua eli yleensä joko yläasteella tai lukion ensimmäisellä luokalla. Myös opettajilta tulee jonkun verran tietoa, varsinkin kun luokanvalvoja tai yhteiskuntaopin lehtori on kiinnostunut omien oppilaidensa menestymisestä keväisessä työnhaussa. Ohjeita löytyy erilaisia, mutta viesti on kaikissa melkein sama: täytyy osata selittää työnantajalle, miksi hänen pitäisi palkata tiettyyn tehtävään juuri sinut. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun olemme vielä nuoria ja suhteellisen kokemattomia, tällaiset syyt jäävät helposti vähäisiksi. Sama koskee aikuisempiakin ikäluokkia, koska kaikki selitykset, minkä takia pitäisi palkata juuri sinut, eivät päde koskaan: et tule koskaan tietämään, mitä työnantajasi tarvitsee tasan tarkkaan, ennen kuin astut uuteen tehtävään ja alat perehtyä firman hommiin oikein kunnolla.

Vilpittömyys Ratkaisee

Vilpittömyys ja oma asenne ovat tehokkaimpia työkaluja työn haussa. Sinulla voi olla vaikka kuinka hieno CV ja työhakemuskirje, mutta kun siitä paistaa läpi jotain keinotekoista, se hylätään heti. Kokenut henkilöstöalan asiantuntija osaa erottaa CV-nipusta ne hakemukset, joissa ihminen ei ole kiinnostunut tulevasta työstä sen enempää kuin siitä, että hän saisi vakituisen työpaikan ja hyvän palkan. Tällaisista ihmisistä ei ole kiinnostunut mikään työnantaja: hyvät ammattilaiset eivät käy töissä pelkästään sen takia, että saisivat palkkaa, eivätkä etsi töitä ainoastaan sen vuoksi, että voisivat näyttää kavereilleen vakituista työsopimusta. Kaikki ne ohjeet, miten CV tulee laatia ja minkälainen sen työhakemuksen täytyy olla, voi heittää nyt saman tien menemään ja yrittää samalla unohtaa niissä esitetyt vaatimukset, koska mallin mukaan laadittu työhakemuskirje on aina jotain muuta kuin täysin vilpitöntä tekstiä. Ainoat asiat, joita sekä CV:n että työhakemuksen laatimisessa on kohteliasta käyttää – siis nimenomaan kohteliasta eikä pakollista! – ovat niiden rakenteet. Näin henkilöstöasiantuntijan on helpompaa vertailla työhakemuksia ja ansioluetteloita keskenään.

Vilpittömyys Ratkaisee

Mitä tarkoitan vilpittömyydellä? Sitä, että et tulisi keksimään itsellesi niitä piirteitä, joita sinussa ei ole. Tarkoitan myös sitä, että kukaan ei lähtisi kertomaan omista motivaatioista niin, että jo ensimmäisten työkuukausien aikana paljastuisi täysin toisenlainen totuus. Hakijan rehellisyys on erittäin tärkeää työnantajalle, mutta sitäkin tärkeämpää se on työn hakijalle: kun työn hakija on kirjoittanut omaan hakemuskirjeeseensä niitä piirteitä, joita hänellä ei ole, työnantaja tulee päättämään hakijan tulevasta työstä juuri näiden piirteiden pohjalta, ja loppujen lopuksi hakija saa ikään kuin ”väärän” työpaikan ja työnantajan saa väärän työntekijän. Kukaan ei kuitenkaan lähde purkamaan sopimusta heti ensimmäisten päivien aikana, vaan jokaiselle täytyy antaa mahdollisuuksia. Siinä vaiheessa, kun kaikki mahdollisuudet ehdittiin jo käyttää, sopimus on mitä todennäköisimmin siirtynyt koeajalta vakituisen työpaikan lainsäädäntöön. Työnantaja ei voi purkaa sopimusta ihan helposti ja työntekijä puolestaan pelkää työpaikan menettämistä, vaikka työ tuntuisi tylsältä tai väärältä.

Jos koko yhteiskunnassa laadittaisiin rehellisiä ansioluetteloita ja kirjoitettaisiin vilpittömiä hakemuskirjeitä, meillä olisi paljon toimivampi talous. Kuvittele, että jokaiselle ihmiselle löytyisi se oikea paikka, joka määräytyy sekä hänen tavoitteiden että henkilökohtaisten piirteiden pohjalta? Sehän tarkoittaisi sitä, että paljon rahaa tavoittelevat ihmiset tekisivät paljon töitä, kun taas ne, joille työn idea on paljon tärkeämpi tekijä kuin vakituinen työsopimus, säännöllinen työaika tai iso palkka, tekisivät kehittävää työtä. Kun jokainen yhteiskunnan jäsen nauttii omasta työstä, talous kehittyy paljon nopeammin ja palvelut sekä tuotanto ovat paljon laadukkaampia. Ja niin: vilpitön ja rehellinen asenne ovat paljon parempia apulaisia työn haussa kuin mitkä tahansa työnhakuohjeet.