Työhaastattelu on hetki, joka tulee eteen lähestulkoon jokaiselle. Silloin tulisi vakuuttaa tuleva työnantaja siitä, että olet heidän etsimänsä henkilö. Työhaastattelua ei kannata jännittää liikaa, sillä muista, että kaikki haastateltavat ovat samassa tilanteessa. Nämä vinkit auttavat selviämään työhaastattelusta.

Ennen työhaastattelua

Kun valmistaudut työhaastatteluun etukäteen, sujuu itse haastattelu rennommin ja tiedät, mihin olet menossa. Aloita siis tutkimalla kyseessä olevaa yritystä. Selvitä hieman sen taustoja, mitä kaikkea yritys tekee ja missä. Etsi tietoa, jotta sinulla olisi yleiskuva yrityksestä. Työhaastattelija kyllä huomaa, että yritys on sinulle tuttu ja tämä taas alentaa kynnystä ottaa sinut työntekijäksi.

Mieti tarjottua työpaikkaa ja sen tehtäviä. Mieti, missä olet hyvä ja miten voisit tuoda taitosi esille työpaikalla. Jos esimerkiksi olet ahkera ja nopea oppimaan etkä pelkää fyysistä työtä, on tässä apua monessakin erilaisessa työpaikassa. Jos tiedät etukäteen, mitä työtehtävät sisältävät, on helpompi miettiä, mitkä taidoistasi ovat eduksesi työpaikalla. Työhaastattelussa kannattaa aina mainita aiempi kokemus kyseisistä työtehtävistä. Valmistaudu siihen, että työnantaja voi kysyä sinulta syitä työpaikkasi vaihtamiseen. Mieti, mitä vastaat. Edellisestä työnantajasta ei kannata koskaan puhua negatiiviseen sävyyn. Työhaastattelija saattaa myös kysyä kysymyksiä elämäntilanteestasi ja palkkatoiveista. Ole realistinen ja tutki kyseisen alan yleisiä palkkoja, jotta voit antaa realistisen palkkatoiveen.

Itse haastattelussa

Kun olet valmistautunut tulevaan työhaastatteluun, voit ottaa rennosti. Älä jännitä tulevia kysymyksiä turhaan, vaan yritä rentouttaa itsesi ja olla oma itsesi. Työhaastattelija haluaa vain selvittää, kuka hakijoista sopisi heille töihin. Työhaastattelija kysyy sinulta kysymyksiä, joilla hän saa kuvan sinusta ja työtavoistasi. Hän arvioi, oletko motivoitunut ja kiinnostunut yrityksestä. Lisäksi taitosi nostavat mahdollisuutta saada työpaikka. Itse keskustelukin jo kertoo siitä, kuinka tulet toimeen uusien ihmisten kanssa. Tämä on yksi syistä, miksi sinun kannattaa jo kotona miettiä valmiiksi, mitä vastaat esimerkiksi kysymykseen “mitkä ovat parhaat puolesi?”. Moni saattaa jäädä miettimään tätä ja jännitys voi saada puheen takeltelemaan, mutta älä huoli, sillä kaikki muutkin jännittävät, toiset enemmän, toiset vähemmän. Työhaastattelija tietää kyllä, millaista on olla haastateltavana.

Älä puhu liikaa

Kaikkia asioita ei kannata kertoa työhaastattelussa. Älä siis avaudu henkilökohtaisista ongelmistasi tai riidoista edellisen työnantajan kanssa, sillä nämä eivät anna positiivista kuvaa. Sen sijaan voit kertoa, kuinka tulet toimeen kaikkien kanssa. Mikäli sinulla on vaikeuksia tutustua uusiin ihmisiin, voit esimerkiksi sanoa, että pyrit tulemaan kaikkien kanssa toimeen.

Esimerkki työhaastattelun kulusta

Työhaastatteluja on monenlaisia. Jos olet ollut aiemmin haastatteluissa, ei tämä tarkoita, että seuraavakin tulee noudattamaan samaa kaavaa. Tässä kuitenkin työhaastattelun peruskulku, josta saat hyvän kuvan siitä, mitä odottaa. Työhaastattelu alkaa luonnollisesti esittelystä. Haastattelija ja hakija esittelevät toisensa. Tämän jälkeen voidaan keskustella yleisesti. Tämä rentouttaa tunnelmaa ja haastattelija saa hieman yleiskuvaa hakijasta. Haastattelija haluaa selvittää hakijan soveltuvuuden työhön. Hakijalle esitetään erilaisia kysymyksiä aiemmasta työkokemuksesta, syistä hakea juuri tähän työhön sekä elämäntilanteesta. Haastattelija pyrkii saamaan kuvan siitä, millainen hakija on työpaikalla ja onko hän motivoitunut.

Lopuksi hakijalta yleensä kysytään, milloin hän voisi aloittaa työt, mikäli tulee valituksi. Lisäksi kysytään valmiuksia eri työvuoroihin sekä palkkatoiveet. Lopuksi hakijalle kerrotaan, millä aikataululla työntekijät valitaan ja kuinka heihin otetaan yhteyttä. Joskus työnhakijalle voidaan kertoa jopa samantien valinnasta. Tämä riippuu täysin työpaikasta, hakijoiden määrästä sekä työnantajasta ja tietenkin hakijan itsestään antamasta kuvasta. Onnea työhaastatteluun ja muistathan olla oma itsesi.