Jokainen meistä on väistämättä ollut elämänsä aikana tilanteessa, jossa työpaikan löytäminen on ollut ajankohtaista. Monille on tärkeää löytää työ, joka vastaa omia mielenkiinnonkohteita tai palkkatoivomusta. Joillakin tarve saattaa olla hetkellinen ja päämäärä on päästä maksamaan kerääntyneet laskut tai säästää tulevaa lomaa varten. Oli tilanne mikä tahansa, työn saanti on aina suuren panostuksen tulos. Haja-asutetussa Suomessa ei aina ole haluttavaa työtä tarjolla omalla paikkakunnalla ja niinpä työn perässä muuttaminen ei ole uusi ilmiö, jokainen on kuullut siitä.

Mutta miten toimia jos ei yksinkertaisesti tärppää? Tai mistä päästä alkuun, jotta tärppäisi? Ihmisiä on niin monenlaisia, ettei varmasti löydy täysin samaa hakemusta puhumattakaan työhaastattelusta. Osa tuntee olonsa mukavaksi työhaastattelussa ja osa jännittää niin paljon, että pelkkä ilmaantuminen paikan päälle saattaa muodostua suureksi ongelmaksi. Onneksi eletään 2000-lukua ja moneen tilanteeseen on olemassa ratkaisu. Ja jos itse ei tiedä miten toimia, niin aina löytyy asiantuntija, joka opastaa ja neuvoo. Parasta tässä on, että se ei maksa mitään ja on kaikkien saatavilla, oli sitten mistä päin Suomea tahansa.

Mistä aloittaa

Suurin työpaikkapankki löytyy valtiolta ja sen tarjoamilta sivuilta. Työnantaja ilmoittaa TE-toimistolle tarvitsemasta työvoimasta ja se ilmoitus lisätään TE-toimiston nettisivuille. Lisäksi markkinoilla löytyy useampi ei-valtion omistuksessa oleva työnhakusivusto. Siellä löytyvät yleensä samat ilmoitukset, kuin TE-palveluidenkin sivustolla, mutta voi olla poikkeuksiakin. Jotkut yritykset koittavat saada työhakemuksia tietyille aloille erikoistuneista osaajista ja silloin koitetaan pienentää kohderyhmää nimenomaan näiden sivustojen avulla.

Mistä aloittaa

Jokainen henkilöstövuokrausyritys pitää omilla sivuillaan luetteloa heillä saatavista paikoista. Sieltä löytyy usein työpaikkoja, joita ei muualta löydä. Tämän takia on tärkeää tehdä lista isommista henkilöstövuokrausyrityksistä ja käydä läpi heidän nettisivustonsa. Jos löytyy ilmoitettu puhelinaika, jolloin voi soittaa ja esittää kysymyksiä, niin siinä tapauksessa kannattaa soittaa ja kysyä haluamansa työn perään. Heillä on myös paljon paikkoja auki, joista ei ilmoiteta tai jotka ovat tulossa julkiseen hakuun vasta lähiaikoina. Tässä tapauksessa voi hyvällä tuurilla olla ehdokas numero 1.

Yllättävän tehokas ja tuloksellinen on myös sosiaalinen media. Siellä voi laittaa julkisen ilmoituksen työpaikasta, jota tavoittaa. Monilla yrityksillä on omilla kanavilla ilmoituksia vapaana olevista työpaikoista, eli jos tavoittaa tiettyä paikkaa tietyssä yrityksessä, tällöin kannattaa pitää silmät auki. On myös olemassa useita ryhmiä, joissa tietyllä alueella asuvat tai tietyssä ammatissa toimivat ilmoittavat vapaista työpaikoista. Siellä voi myös kertoa halusta päästä tiettyyn työtehtävään tietyllä alueella. Tämä keino on erityisesti suosittu toisessa maassa asuvien kesken. Esimerkiksi henkilö muuttaa vaikkapa Espanjaan eikä pääse alkuun paikallisilla työmarkkinoilla kielivajeen takia. Tällaisessa ryhmässä saattaa olla tarjolla jotakin työtä omalla äidinkielellä vaikka asuukin ulkomailla.

Mihin keskittyä

Nykyään on lähestulkoon aina pakko lähettää oma CV työn hakemisen yhteydessä. Jos sellainen tuntuu oudolta eikä tiedä mistä aloittaa, ohjeet löytää helposti netistä. Ne voivat löytyä TE-toimiston sivuilta tai erilaisista blogeista. Monet opetusvideot opastavat melko hyvin CV:n tekemisessä. Videohakemus on taas asiana melko uusi, mutta kasvattaa jatkuvasti suosiota. Asia jakaa mielipiteet kahtia ja sen takia jokaisen olisi syytä miettiä mihin panostaa. Koska jokaiselle työnantajalle on tehtävä erillinen videohakemus, niitä voi ehtiä tekemään päivän aikana vain muutaman. Sen sijaan tavallisen hakemuksen, jossa liitteenä on CV, voi päivän aikana lähettää usealle kymmenelle työnantajalle. Jokainen päättää itse, mistä aloittaa ja millä asialla etenee jatkossa. Tämä on varmaankin tärkein lähtökohta, jolla tavoittaa parhaat kanavat työnhaussa.