Ainutlaatuinen palkintojenjako tilaisuus järjestetään aina vuosittain syksyllä yhdessä Neuvoston kokouksen kanssa. Istunnon maa riippuu siitä, kuka minäkin vuonna hallitsee presidenttiyttä, sillä syys istunnon maa valikoituu Neuvoston presidentin asuinmaan mukaisesti. Palkintoja hallinnoi erilaiset rahastot sekä jäsenet ja muun muassa Elokuvapalkintoa hallinnoi Nordic Film & TV Fund eli Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto. Elokuvapalkinto jaetaan usein pohjoismaalaisen kielen koko pitkälle elokuvalle, joka on taiteellisesti jollakin tavalla merkittävä sekä uudistava. Palkintolautakunnan jäsen tulee olla elokuva-alan asiantuntija ja joilla ei ole kytköksiä ehdokkaiden taloudellisiin etuihin. Jokaisesta maasta valitaan yksi elokuva ehdolle. Elokuvapalkinnon voittoraha jaetaan ohjaajalle, käsikirjoittajalle ja tuottajalle eikä koko elokuvayhtiölle. Vuonna 2017 elokuvapalkinnon voitti suomalainen elokuva: Tyttö nimeltä Varpu, joka on Selma Vinhusen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva.

Ympäristöpalkinto

Ympäristöpalkinto myönnetään sellaiselle taholle, joka on antanut merkittävän panostuksensa luonto- ja ympäristötyöhön. Palkinnon saaja voi olla yritys, organisaatio tai jopa yksityinen henkilö mistä tahansa Pohjoismaan maista. Sitä on jaettu vuodesta 1995 alkaen ja valinta prosessissa on kolmivaiheinen järjestelmä. Palkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa, jonka jälkeen kansalliset lautakunnat valitsevat tästä joukosta yhden tai maksimissaan kaksi ehdokasta lopulliseen kilpailuun. Nämä lautakunnat ovat kansallisia ja maa kohtaisia. Sen jälkeen lopullinen palkintolautakunta kokoontuu ja valitsee ehdokkaiden joukosta palkinnon saajan. Palkinto jaetaan yhdessä muiden palkintojen kanssa palkinnon jakotilaisuudessa, joka pidetään Pohjoismaiden neuvoston syys istunnon kanssa samaan aikaan. Ympäristöpalkinnon on muun muassa voittanut edellisinä vuosina Scandic-hotelliketju ja färsaarelainen ympäristöaktivisti Bogi Hansen.

Ympäristöpalkinto

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto

Lasten ja nuorten kirjallisuuden palkinto jaetaan niin kulttuurillisesti merkittävästä kuin myös ympäristöyhteistyön osalta merkittävästä näkökulmasta. Tätä palkintoa hallinnoi Reykjavikin Pohjolan-talo. Varat palkintoon tulevat suoraan pohjoismaisen kulttuuriyhteistyön budjetista. Teoksen tulee molla kaunokirjallisuutta, joka on kirjoitettu jollakin pohjoismaalaisella kielellä. Se voi olla proosa, runo tai näytelmäteos. Siinä voi olla yhdessä niin tekstiä kuin kuviakin. Palkinto saatetaan jakaa palkintolautakunnan toimesta osiin, jos niin päätetään, sillä jos kirja on yhteistyö esimerkiksi kirjoittajan ja kuvittajan yhteistyötä. Kirjallisuus hyväksytään sen vuoden palkinto ehdokkaaksi, jos se on pääkielillä eli tanskaksi, ruotsiksi, suomeksi, norjaksi tai islanniksi kirjoitettu ja tuotettu maksimissaan kaksi vuotta ennen palkinnon ehdokkaaksi asettumista. Mutta jos kirjallisuus on tuotettu muilla kielillä fäärin-, grönlannin tai saamenkielisenä taikka teos on ahvenanmaalainen, voi teos olla maksimissaan neljä vuotta vanha. Ehdokkaista työstetään käsikirja, jonka hyväksyy Pohjoismainen ministerineuvosto yhdessä neuvoston ja palkintosihteeristön kanssa. Saamelaiselta alueelta tai Färsaarilta, Ahvenanmaalta ja Grönlannista voidaan asettaa kirjallisuusjärjestön suosituksesta yksi ehdokas ehdolle, mutta tällöin palkinnoista vastaavaan lautakuntaan pitää ottaa myös liitännäisjäsen kyseiseltä alueelta. Niin liitännäisjäsen, kun varsinaiset jäsenetkin tulevat olla kirjallisuuden asiantuntijoita ja hyvin perillä Pohjoismaiden alueen kirjallisuudesta. Muut maat voivat asettaa ehdolle kaksi teosta kustakin maasta. Ehdokkaat on ilmoitettava ja asetettava vähintään kuusi kuukautta ennen palkinnon jakamista. Ennen ehdokkaiden julkistusta, teoksien kansallisia lautakuntia koskee täysi vaitiolovelvollisuus siitä, mitkä teokset on asetettu ehdolle.

Musiikkipalkinto

Musiikki palkinto jaetaan esittävälle säveltaiteelle ja luovalle säveltaiteelle peräkkäisinä vuosina vuorotellen. Se mitä musiikki lajia tai genreä esittäjä esittää, ei ole väliä. Omaleimaisuus ja taidokkuus ovat avainsanoja musiikkipalkinnon saajassa ja säveltäjän vuotena kyseisen säveltäjän täytyy olla elossa oleva, jotta hänet voidaan asettaa ehdolle. Esiintyvän säveltaiteen palkinnon saaja koskien otetaan myös huomioon toiminnan jatkuvuus.