Työpaikkoja ilmoitellaan Norjassa muun muassa valtion työvoimatoimiston omilla sivuilla kuin sanomalehdissäkin. Yritykset ja järjestöt mainostavat ja markkinoivat töitänsä omilla sivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Kasvavan työvoimapulan vuoksi yritykset ovat totutusti myös lähettäneet ja markkinoineet työpaikkojaan naapurimaiden kuten Suomen työnhakukanavissa. Työn löytäminen ei siis pitäisi olla vaikeaa Norjassa, jos työ kun työ kelpaa. Usein miten töitä haetaan henkilöstönvuokraus yrityksen kautta ja harvemmin nykyään enää suoraan työnantajan kautta. Kuitenkin itsenäistä työtä ja hakemuksia kannattaa viljellä suoraan yrityksiin, mitkä kiinnostavat, vaikka vapaana olevaa paikkaa ei olisikaan. Joskus suora hakeminen avaakin ovet sellaiseen unelma työhön, mitä on toivonut. Julkisena työvoima keskuksena toimii Norjassa NAV, joka vastaa julkisista työvoimapalveluista. Työ- ja hyvinvointivirasto NAV auttaa niin ulkomaalaisia työnhakijoita kuin norjalaisiakin. Norjan suurin työnhaku kanava on viraston ylläpitämä internetsivusto, johon voit ladata oman ansioluettelosi ja sivuston kautta voit kirjautua työttömäksi työnhakijaksi. Työnantajat voivat tämän jälkeen ottaa sinuun suoraan yhteyttä ja saat myös ladattua ansioluettelosi, tallennettua kiinnostavia työpaikkoja ja tilata työpaikka hälytyksen sähköpostiisi.

Ensiaskel on rekisteröityä työnhakijaksi

Oslo

Kun olet rekisteröitynyt työnhakijaksi NAVin sivuilla, saat suoraan kiinnostavat työpaikat sähköpostiisi ja voit hakea niihin helposti. Sen lisäksi voit myös tarkistaa alasi vaatimuksen Norjassa sillä jotkut ammatit Norjassa vaativat valtion sertifioinnin, jotta olet pätevä tekemään kyseistä työstä. Nämä ammatit löydät työ- ja hyvinvointiviraston NAVin sivustolta. Voit myös kysyä asiasta suoraan mahdolliselta työnantajaltasi. Kun työpaikka löytyy, on edessä muuttaminen paikkakunnalle. Tässä sinua auttaa työnantajasi ja avoimia asuntoja sekä muuta majoitusta voit alustavasti kysellä jo haastattelu vaiheessa. Jos työnantaja vaatii itsenäistä asumisen järjestämistä, silloin on tärkeää tarkoin tarkastella mahdollisia asumisratkaisuja jo etukäteen, sillä moni voi yllättyä siitä, miten hintavia ovat muun muassa asunnon Oslossa ja sen lähikunnissa ja kaupungeissa. Kommuuni asuminen ja kämppäkaverin kanssa yhdessä asuminen ovat normaaleja asumismuotoja varsinkin Oslossa. Useat nuoret ja vähän vanhemmatkin asuvat yhteisesti vuokratussa asunnossa ja moni omakotitalon omistaja on rakentanut yksiön tai kaksion omakotitaloonsa alivuokralaista varten. Yksin asuminen yksiössä tai kerrostalo asuminen ei ole kovinkaan suosittua Norjassa.

Mikä on EURES?

EURES on eurooppalainen työnvälitys palvelu ja projekti, jota kautta on mahdollisuus löytää Euroopan Union maiden töitä ja tehdä työnhaku ilmoitus. Eureksen kautta voi myös hakea tiettyyn maahan ja selvittää työnhakuun liittyviä faktoja. Voit hakea työpaikkaa ja ladata sen julkiseksi. Tällä hetkellä palvelussa mainostetaan yli kolmea miljoonaa työpaikkaa ja siellä on yli kolmetoista tuhatta eri työnantajaa. Eureksen palveluun voi kirjautua, jos on 18-35-vuotias EU: jäsenvaltion, Norjan tai Islannin kansalainen ja asuu laillisesti jossakin näistä maista. Ohjelma on siis nuorille, omasta maastaan työpaikkaa hakevien ammatillisen liikkuvuuden ohjelma ja sen tavoitteena on löytää nuorelle työpaikka muusta jäsenmaasta, jos omassa kotimaassa työpaikan haku ei ole onnistunut ja on tuloksetonta. Ohjelman tarkoitus on löytää työnhakijalle palkattua työtä Euroopasta. Eka EURES-työpaikka ohjelma on tarkoitettu kaikille nuorille, oli koulutus tai työkokemustaso minkälainen tahansa. Sivuston kautta sinua autetaan työpaikan löytämisessä ja rekrytointi prosessissa. Saatat myös saada rahoitettua tukea esimerkiksi haastattelun aiheuttamiin matkustus kuluihin tai kielikoulutukseen sekä kohdemaahan muuttamiseen. Eureksen kautta voit hakea töihin myös muualle Eurooppaan ja näin laajentaa osaamistasi ja hankkia erittäin pätevää työkokemusta ansioluetteloosi. Ota maailma haltuun ja lähde ulkomaille töihin joko sesongin ajaksi tai pysyvästi.