Työt ulkomailla kiinnostaa yhä useampaa ja useampaa ihmistä Suomessa ja nykypäivän helppo tiedon saaminen auttaa myös asiaa. Se, missä ja kuinka työskentelyä voi tehdä on kuitenkin täysin maa kohtaista ja henkilökohtaisien valintojen polku on kivinen. Jos kuitenkin päätyy miettimään naapurimaatamme Norjaa yhtenä vaihtoehtona, voi olla, että ei tule pettymään valintaansa! Norjan palkkataso on selkeästi korkeampi kuin Suomen, mutta pitää ottaa myös huomioon, että asuminen ja eläminen Norjassa on kuitenkin todella kallista. Siksi siis palkkaa kannattaa lähinnä vain verrata menoihin Norjassa ja jos kokemusta asunnon hankinnasta, ruokakaupoista, sähköstä, kulkemisesta tai muusta päivittäisestä rahan menosta ei vielä ole, asiaan kannattaa perehtyä ennen kuin hyppää koneeseen. Se mistä työnhaku kannattaa aloittaa ja miten edetä asian suhteen on selitetty yksinkertaistetusti tässä artikkelissa. Työnhaku kuitenkin aina on kiinni oma-aloitteisuudesta ja joskus valitettavasti myös hieman tuuristakin. Onnea matkaan!

Norjassa on työvoimapula

nuoria työntekijöitä norjassa

Iltalehti kertoo artikkelissaan, että Norjassa on työvoimapula ja työntekijöitä täten yli maa rajojen pyritäänkin houkuttelemaan tutustumaan työtarjouksiin Norjassa. Suomalaisia nuoria autetaan pyrkimisessä Norjaan ja työpaikkoja on avoinna vähemmän koulutetuillekin hyvillä palkoilla. Myös muut edut kuten muutamat verovapaat ajat houkuttelevat työntekijöitä Norjaan. Lähtöpalkka usein liikkuu työssä kuin työssä kahden kymmenen euron tuntumassa, joka on reilusti enemmän kuin minimi palkat Suomessa. Töitä siis luulisi olevan suhteellisen helppo saada, kun aloittaa hakuprosessin. Hyvä keino miten edetä ja hakea ensimmäisiä töitä Norjasta on se, että ottaa yhteyttä paikallisiin rekrytointi yrityksiin. Kun ottaa suoran kontaktin oman ansioluettelonsa kanssa ja kertoo minkälaisia töitä, on hakemassa, voi rekrytointi yritys ottaa asiasta koppia ja löytää puolestasi työpaikan. Kun olet Euroopan Union jäsen, sen kummempaa muodollisuutta ei tarvitse eikä järjetöntä paperisotaa työn aloittamiseksi. Ruotsin kielestä ja koulu ruotsista on hyötyä työnhaussa ja jos tuntuu, että se on retuperällä, sitä kannattaa vahvistaa käymällä esimerkiksi muutama ruotsin kielen kurssi.

Mitä tarvitaan työskentelyyn Norjassa

Norja on innovatiivinen maa, jolla on erikoisosaamista niin kalataloudessa, öljyntuotannossa kuin merenkulun aloillakin. Maana se on rauhallinen ja turvallinen ja hyvinvointijärjestelmä on korkeasti arvostettu. Työaika lait ja säännökset vastaavat paljon Suomen mallia, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kesäkuu on muun muassa Norjassa työn osalta verovapaa kuukausi. Tällaista järjestelmää ei Suomessa ole. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avainsanoja työntekijän ja työnantajan välillä ja työntekijän osallistuttaminen kuuluu norjalaiseen työhön usein. Se mitä Euroopan Unionin kansalaisena tarvitsen työskenneltäessäkin Norjassa, on oleskelulupa, joka on automaattisesti voimassa Euroopan Union kansalaiselle kolmen kuukauden ajan. Tämän pidempää työsuhdetta varten tarvitaan yhteydenotto Norjan työvoimatoimistoon, jota kautta jatkoluvat oleskelulle voidaan myöntää. Norjan avoimia työpaikkoja voi katsella myös TE-palveluiden kautta taikka Norjan omista työvoimatoimiston tai rekrytointi yritysten avoimien työnhaku sivustojen kautta. Hakeminen tapahtuu usein sähköpostilla, johon yritykset vastaavatkin usein maksimissaan muutaman päivän varoitusajalla. Haastattelu usein voidaan järjestää Skypen tai puhelimen välityksellä. Ole itse aktiivinen ja ehdota työnhaussasi haastattelu aikaa. Jos vastausta ei muutaman päivään yritykseltä kuulu, ota puhelimitse yhteyttä yritykseen ja kysy asiasi perään. Suora kontakti ja itsenäinen ote työnhakuun kannattaa ja näin saadaan tuloksia aikaiseksi, kun vain uskaltaa itse olla aktiivinen asiassa. Suosittelijat vaikuttavat paljon ja jos sinun on mahdollista saada joku norjalainen suosittelijaksi, on se aina plussaa työn haussasi. Paikallisen tunteminen auttaa myös löytämään työtarjouksia muualtakin kuin internetin välityksellä.